В края на април и началото на май Япония отпуска

...
 В края на април и началото на май Япония отпуска
Коментари Харесай

В Япония недоволни от 10-те почивни дни заради новия император

 В края на април и началото на май Япония отпуска на всички по 10 почивни дни в чест на коронацията на новия император на страната. Изненадващо огромен брой хора обаче не са удовлетворени от спомагателните почивни дни.
Японското държавно управление реши през ноември да направи 30 април и 1 и 2 май почивни дни в чест на възкачването на престола на престолонаследника принц Нарухито на 1 май. Бащата на Нарухито - император Акихито, абдикира от трона в края на този месец.

29 април и интервала от 3 до 6 май, прочут като " Златната седмица ", към този момент са почивни дни. Така на японците им се събират 10 следващи дни отмора.

Някои жители се зарадваха на спомагателните почивни дни и резервираха почивки в чужбина, само че доста други се оплакват от това, че в този интервал детските заведения няма да работят или че те просто нямат какво да вършат.

Допълнително време за пътешестване и срещи...

Туристическите организации регистрират забележителен растеж в търсенето на своите услуги, осведоми The Japan Times през януари. Броят на резервациите за пътувания в чужбина се е утроил, като по-голяма част от интереса е ориентирана към първокласни круизни пътувания.

Младите хора пък стартират по този начин нареченото конкацу " лов за съпруг/съпруга ", когато се приберат по време на Златната седмица, прибавят от The Japan Times, а спомагателните дни тази година им дават по-големи благоприятни условия да си намерят сътрудници.

От организацията за запознанства Zwei Co. оповестиха, че чакат повече клиенти по време на тазгодишната Златна седмица и обмислят да предложат отстъпки за някои от услугите си.

... или пък спомагателна къщна работа и по-малко грижи за децата?

Не всички обаче са удовлетворени от спомагателни почивни дни. В изследване на вестник Asahi Shimbun 45% от участниците споделят, че " не са удовлетворени " от дългата отмора, до момента в който едвам 35% споделят, че " са удовлетворени ".Много дами декларират в изследване на Expedia от октомври, че ще имат повече къщна работа, тъй като мъжете и децата им ще са си у дома, вместо на работа и на учебно заведение, осведоми The Japan Times.

Доходите на работещите, които са на почасово възнаграждение, пък ще намалеят в резултат на дългата отмора.

Инвеститорите се тормозят, че затварянето на пазарите за 10 дни може да се отрази на валутата и на финансовия пазар в страната. Основните финансови центрове рядко стопират активност за толкоз дълго време.

Японските работохолици също ще изпитат проблеми с многото почивни дни

Япония е известна с това, че хората имат навика да работят нонстоп, в резултат на което през последното десетилетие стотици хора умират от преправяне всяка година.

Работещи умират от сърдечни удари и самоубийство поради токсичната работна просвета в страната.

По-рано тази седмица в Япония влязоха в действие законодателни промени, с които се лимитират дългите работни часове, в опит да бъде позволен този проблем.

" Ако би трябвало да бъда почтен, когато по този начин внезапно ни дават 10 почивни дни, не зная какво да върша през тях ", споделя пред AFP 31-годишният чиновник във финансовата промишленост Сейши Сато.  
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР